سوزش بینی هنگام تنفس – شایع ترین دلایل + نحوه درمان

سوزش بینی هنگام تنفس – شایع ترین دلایل + نحوه درمان

سوزش بینی در هنگام تنفس عموما تحت تاثیر عواملی نظیر واکنش آلرژیک به تغییرات فصلی، التهاب و عفونت مجاری تنفسی در افراد شکل می­ گیرد. این عارضه تنفسی غالبا با استنشاق مواد شیمیایی نظیر آلاینده های هوا رابطه مستقیمی دارد.

لازم به ذکر است که به باور برخی از متخصصان زیبایی، سوزش بینی و اشکال در دم و بازدم یکی از نشانه‌های جراحی غلط بینی نیز می تواند باشد.

نارسایی های حاصل از سوزش بینی چنانچه مانع از تنفس عادی و همچنین انجام امور عادی افراد شود، بهتر است با مراجعه به متخصص ریه و مجاری تنفسی نسبت به درمان آن اقدام شود.

در این مقاله قصد داریم تا با شما در مورد عوامل شکل گیری سوزش در مجاری تنفسی و بینی صحبت کرده و شما را با روش ­های درمان این عارضه تنفسی آشنا کنیم، لطفا در ادامه مطلب همراه ما باشید.

متخصصین تاپ کلینیک با تجربه چند ساله در زمینه های زیبایی به خصوص جراحی رینوپلاستی (عمل زیبایی بینی) آماده ارائه انواع خدمات و پاسخگویی به شما عزیزان میباشند. جهت دریافت مشاوره رایگان و رزرو وقت از تاپ کلینیک از طریق شماره زیر با ما در ارتباط باشید.

09394216199

شایع ترین دلایل سوزش بینی در افراد

شایع ترین عوامل ایجاد سوزش بینی در افراد تحریک و التهاب مجاری تنفسی ذکر می ­شود که در افراد مبتلا به بیماری های تنفسی مانند آسم و کرونا به دفعات مشاهده می شود.

در کنار این موارد عارضه هایی مانند رینیت آلرژیک یا التهاب بینی، رینیت غیر آلرژیک، استنشاق آلاینده های شیمیایی، تغییرات آب و هوایی و ابتلا به آنفولانزا از اصلی ترین دلایل شکل گیری سوزش ناحیه بینی در افراد به شمار می­ روند.

لازم به ذکر است اگر احساس سوزش در بینی به دلیل یک عفونت باکتریایی شکل گرفته باشد، پزشک می تواند با تجویز آنتی بیوتیک برای درمان آن اقدام کند. که البته این امر مستلزم انجام آزمایش آلرژی و تشخیص رینیت آلرژیک در افراد می باشد.

شایع ترین دلایل سوزش بینی در افراد

آیا سوزش بینی مشکل نگران کننده‌ای است؟

سوزش بینی همانطور که اشاره شد، از عوامل مختلفی می تواند نشات بگیرد. ممکن است این امر ریشه در عفونت و یا انسداد سینوس ها بینی داشته باشد و یا در اثر تغییرات فصلی به صورت مقطعی در افراد به وجود بیاید. عموما این اتفاق زمانی می افتد که مجرای بینی فرد ملتهب شده و مایه مخاط بینی تحریک شده باشد.

چنانچه سوزش بینی همراه با علائم زیر باشد، بهتر است برای درمان این عارضه به پزشک متخصص مراجعه کنیم:

  • خشکی دهان، گلو، و چشم‌ها
  • مشکلات بینایی ناشی از ناشی از سرفه های شدید و تنفس سنگین
  • آبریزش شدید بینی
  • ترک خوردن یا خونریزی بخش داخلی بینی
  • تنگی مجاری تنفسی بینی و اشکال در دم و بازدم
  • احساس خارش شدید در سوراخ‌های بینی
  • خونریزی و تورم

بیشتر بخوانید: پولیپ بینی چیست؟ آشنایی با علائم و روش های درمان پولیپ بینی


تاثیر ترشحات سینوس ها بر سوزش بینی

ترشحات سینوس ها می‌توانند تاثیر زیادی بر سوزش بینی داشته باشند. این ترشحات معمولاً به علت التهاب و عفونت در ناحیه سینوس ها ایجاد می‌شوند و ممکن است شامل مخلوطی از مخاط، قطره های آب، پروتئین ها و باکتری ها باشند.

بسته به نوع التهاب و شدت آن، ترشحات سینوس ها ممکن است رنگ و قوام متفاوتی داشته باشند. در صورت عفونت باکتریایی، ترشحات معمولاً زرد یا سبز رنگ خواهند بود و در صورت عفونت ویروسی، ترشحات شفاف یا کم رنگ خواهند بود.

ایجاد ترشحات سینوس ها منجر به افزایش رطوبت در ناحیه بینی و سینوس های صورت می‌گردد. این رطوبت ممکن است باعث تحریک حساسیت‌های بینی شود و سبب سوزش بینی شود. همچنین، ترشحات سینوس ها ممکن است باعث ایجاد خارش و تحریک در بینی شوند.

جلوگیری غیر منطقی از خروج این مواد می تواند باعث بروز عارضه های گوناگونی شود، که از مهمترین آنها می توان به سوزش بینی و عطسه اشاره کرد.

نحوه درمان سوزش بینی

نحوه درمان سوزش بینی

سوزش بینی بسته به دلایل ایجاد و میزان درگیری فرد با این عارضه شامل درمان های مختلفی می شود که از مهمترین آنها می ­توان به استفاده از اسپری‌های ضد ­احتقان بینی و آنتی هیستامین ها اشاره کرد.

در کنار این موارد، از برخی درمان های خانگی نیز برای درمان سوزش بینی استفاده می شود که در ادامه شما را با این روش ها آشنا می ­کنیم.

استفاده از داروهای ضد احتقان برای سوزش بینی

داروهای ضد احتقان عموما با تشخیص پزشک برای پاکسازی مجاری تنفسی و بهبود شرایط دم و بازدم بیماران مورد استفاده قرار می­ گیرند. این داروها مواقعی تجویز می ­شوند که تحریک مخاط بینی باعث فعال شدن سیستم ایمنی بدن و انسداد مجاری تنفسی شود.

به عنوان مثال استنشاق گرده برخی از گلها باعث تورم اعصاب بینی شده و برای چندین هفته فرد را با مشکلات تنفسی روبرو می کند. گرفتگی یا احتقان بینی، اگر کوتاه مدت یا موقتی باشد (زیر ۷ تا ۱۰ روز) معمولا شایع ترین علتش، بیماری های ویروسی یا همان سرماخوردگی های معمولی است؛ اما اگر این علایم بیش از ۱۰ روز طول بکشد یا زیاد تکرار شود، نیاز به مراجعه به پزشک دارد.

مکانیسم داروهای ضد احتقان بسته به نوع آنها متفاوت بوده و به صورت کلی با فعال کردن گیرنده های آلفا آدرنرژیک، اتصال مستقیم به گیرنده آن و تحریک ترشح نوراپی، اقدام به پاکسازی جداره های بینی می کند. فعال شدن این گیرنده ها باعث انقباض و تنگی عروق، کاهش جریان خون و گرفتگی در آن ناحیه می‌شود.

درمان های خانگی سوزش بینی

درمان های خانگی سوزش بینی

به طور کلی درمان‌های خانگی زیادی برای پاکسازی مجاری تنفسی وجود نداشته و بیشتر روش های ارائه شده به عنوان مکملی درمانی عارضه هایی مانند سوزش و انسداد بینی مورد استفاده قرار می گیرند.

از متداول‌ترین درمان های خانگی رفع سوزش بینی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بخور بینی در محیط گرم و پر رطوبت
  • استفاده از روغن بادام
  • استفاده از دستگاه مرطوب کننده هوا در منزل
  • استفاده از روغن نارگیل

سخن آخر

سوزش بینی بیشتر به عنوان واکنشی از دستگاه تنفسی در برابر التهاب، عفونت و تحریک مخاط بینی شناخته می ­شود. این عارضه ممکن است خفیف باشد و با از بین رفتن عفونت یا فروکش واکنش برطرف شود. در این میان، داروهای بدون نسخه و اسپری های بینی می توانند به سوزش، احساس سوزش و سایر علائم کمک کنند.

سوزش بینی درمان های مختلفی دارد که از مشهورترین آنها می­ توان به استفاده از داروهای ضد احتقان و استفاده از اسپری های سالین اشاره کرد. مکانیسم داروهای ضد احتقان بسته به نوع آن‌ها  متفاوت بوده و به صورت کلی با فعال کردن گیرنده های آلفا آدرنرژیک، اتصال مستقیم به گیرنده آن و تحریک ترشح نوراپی، اقدام به پاکسازی جداره های بینی می کند.

در صورت داشتن هرگونه سوال در مورد سوزش آلرژی و یا جراحی های بینی می توانید با مشاوران متخصص ما در مرکز مشاوره تاپ کلینیک تماس گرفته و راهنمایی های لازم را دریافت کنید و از خدمات مشاوره رایگان ما نیز بهرمند شوید.

09394216199

سوالات متداول

چه عواملی باعث ایجاد سوزش بینی در هنگام تنفس می ­شوند؟

تحریک و التهاب مجاری تنفسی، رینیت آلرژیک یا التهاب بینی، رینیت غیر آلرژیک، استنشاق آلاینده های شیمیایی، تغییرات آب و هوایی، ابتلا به آنفولانزا و… .

چه زمانی برای درمان سوزش بینی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

چنانچه سوزش بینی همراه با علایمی نظیر خشکی دهان، گلو، چشم‌ها، مشکلات بینایی ناشی از سرفه های شدید و تنفس سنگین، ترک خوردن یا خونریزی بخش داخلی بینی و تنگی مجاری تنفسی بینی باشد بهتر است برای درمان به پزشک مراجعه کنیم.

از متداول ترین درمان های استفاده شده برای سوزش بینی به چند مورد اشاره نمایید؟

بخور بینی در محیط گرم و پر رطوبت، استفاده از روغن بادام، استفاده از دستگاه مرطوب کننده هوا در منزل، استفاده از روغن نارگیل

دسته‌بندی نشده



دکتر فرشاد مختاری نژادمشاهده نوشته ها

دکتر فرشاد مختاری نژاد

تخصص جراحی عمومی - دکترای حرفه‌ای پزشکی | محتوای فوق زیرنظر دکتر فرشاد مختاری نژاد متخصص جراحی عمومی و دکترای حرفه ای پزشکی با شماره نظام پزشکی: 109793 نگاشته شده است. درباره ما - فیس بوک - اینستاگرام.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره با دکتر: ۰۹۳۹۴۲۱۶۱۹۹