آکنه چیست – نحوه درمان آکنه پوست

آکنه اغلب در نواحی دور چشم و روی پیشانی ایجاد شده و رفع این عارضه پوستی، تاثیر زیادی در زیبایی چهره فرد می تواند داشته باشد. تغییرات هورمونی، استرس و بهداشت نامناسب فردی عوامل شایع آکنه محسوب می شوند.

آکنه ها انواع مختلفی دارند و از نظر مشخصات ظاهری با یکدیگر متفاوت هستند. بیشتر آکنه ها به صورت خفیف بروز پیدا کرده و با درمان های خانگی قابل درمان هستند ولی چنانچه با آکنه های طولانی مدت روبرو شدید، باید نسبت به انجام چند نکته توجه لازم را داشته باشید.

چنانچه نسبت به کسب اطلاع از شرایط درمان و مراقبت از عارضه آکنه علاقه مند هستید، در ادامه مطلب همراه ما باشید.

جهت دریافت مشاوره رایگان و رزرو وقت از تاپ کلینیک از طریق شماره زیر با ما در ارتباط باشید.

09394216199

آکنه چیست؟

آکنه نوعی بیماری مزمن و التهابی پوستی است که باعث ایجاد لکه و بعضا جوش هایی در نواحی مختلف صورت، شانه، پشت بدن، گردن، سینه و بالای بازوها می‌شود. جوش های سر سفید، جوش های سر سیاه، کیست ها و ندول ها انواع آکنه هستند و این بیماری به عنوان شایع ترین بیماری پوستی در جهان به شمار می رود.

ابتلا به آکنه معمولاً با فعال شدن غدد چربی در دوران بلوغ روی می‌ دهد، اما می‌ تواند در هر سنی بروز کند. این شرایط خطرناک نیست اما می‌ تواند زخم های پوستی برای شما برجای گذارد. طبق آخرین تحقیقات حداقل ۸۵ درصد افراد در سنین ۱۲ تا ۲۴ سال دچار این بیماری می شوند.

آکنه چیست؟

علل ایجاد آکنه بر روی پوست انسان

غدد چربی زیادی در سطح پوست انسان قرار دارند که محل قرار گرفتن این غده ها نزدیک فولیکول ها است. بطور طبیعی غدد چربی با تولید ماده‌ ای به نام سبوم از خشک شدن پوست جلوگیری می‌ کند. در صورتیکه ماده‌ ی روغنی سبوم بیش از اندازه ترشح شود و با سلول‌ های مرده ترکیب شود، در فولیکول ها ایجاد آکنه پوستی را شاهد خواهیم بود.

همچنین نوع خاصی از آکنه داریم تحت عنوان آکنه بزرگسالی یا آکنه بعد از بلوغ که بعد از ۲۵ سالگی روی می‌ دهد. در بیشتر موارد، همان عواملی که موجب بروز آکنه نوجوانی می‌ شوند، در آکنه بزرگسالی نیز نقش دارند.

چهار عاملی که نقش مستقیمی در بروز آکنه دارند عبارتند از:

  1. تولید بیش از حد روغن
  2. مسدود شدن منافذ توسط سلول های چسبنده پوست
  3. باکتری ها
  4. التهاب

آشنای با انواع آکنه

آشنایی و شناسایی نوع آکنه‌ای که مشاهده میکنید، کلیدی برای درمان موفقیت‌آمیز آن محسوب میشود. آکنه ها به دو دسته التهابی و غیر التهابی تقسیم میشود. که انواع مختلف آکنه در این دو دسته عبارتند از:

  • جوش معمولی
  • جوش‌های سرسیاه
  • جوش‌های سرسفید
  • جوش های چرکی
  • گره‌ها (ندول‌ها)
  • جوش های کیستی

ممکن است روی پوستی فردی به طور همزمان چندین نوع آکنه وجود داشته باشد؛ حتی در برخی موارد ممکن است آکنه ها به حدی شدید باشند که فرد مجبور باشد به متخصص پوست مراجعه کند.

محرک های هورمونی آکنه

محرک های هورمونی آکنه

فاکتورهای گوناگونی در ایجاد آکنه بر روی پوست انسان نقش دارند، اما علت اصلی آن افزایش سطح آندروژن است. آندروژن نوعی هورمون است که با آغاز نوجوانی سطح آن افزایش می‌ یابد. این هورمون در زنان به استروژن تبدیل می‌ شود.

افزایش سطح آندروژن موجب رشد غدد چربی واقع در زیر پوست می‌ شود. غده بزرگ شده سبوم بیشتری تولید می‌ کند. سبوم اضافی دیواره های سلولی منافذ را تجزیه کرده و امکان رشد باکتری را فراهم می‌ کند.

روش های پیشگیری از ایجاد آکنه بر روی پوست

  • استفاده از اسکراب های پوستی برای پاکسازی عمیق پوست
  • اجتناب از لمس، فشار دادن و دستکاری جوش های روی پیشانی
  • پاکسازی کردن آرایش های صورت قبل از خواب
  • شستشوی بدن و صورت بعد از هر نوع فعالیت ورزشی که موجب تشکیل عرق بر روی پیشانی می شود.
  • شیر کم چرب، سبزیجات تازه و میوه را بصورت روزانه در وعده‌ ها و میان وعده‌ ها بگنجانید.
  • شستشوی مرتب دستها در طول روز
  • اجتناب از حضور طولانی مدت در معرض تابش مستقیم نور خورشید

درمان آکنه

درمان آکنه

درمان آکنه به روش‌ های مختلف انجام می‌شود، که انتخاب روش مورد نظر ارتباط مستقیمی با شدت آکنه ها دارند. در مواردی که نشانه‌ ها خفیف است معمولا با درمان های خانگی و مراقبت های فردی آکنه از بین می‌ رود.

اما هنگامی که آکنه شدید باشد یا درد و خارش داشته باشد و احتمال این باشد که اسکار به جا بگذارد لازم است درمان های دارویی برای آن انجام شود. پزشکان پوست و مو معمولا برای درمان آکنه از یک رتینوئید موضعی مانند ترتینوئین موضعی و یا آداپالن استفاده می کنند.

از معروف ترین داروهای مورد استفاده برای درمان آکنه پوستی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • آنتی بیوتیک ها مانند کلیندامایسین موضعی
  • آزلاییک اسید
  • دارو های خوراکی تجویز شده برای درمان آکنه شامل موارد زیر می باشند:
    • دارو های ضد آندروژن
    • آنتی بیوتیک های خوراکی
    • ایزو ترتینوئین ها

بیشتر بخوانید: چگونه یک کلینیک پوست خوب انتخاب کنیم؟


چه زمانی برای درمان آکنه باید به پزشک مراجعه کنیم؟

همانطور که اشاره شد در موارد خفیف بهتر است فرد با استفاده از ویتامین ها برای درمان آکنه اقدام کند. ولی در موارد شدیدتر همانند جوش های چرکی و پاپول ها زمان بیشتری نیاز است که آنها کاملا بهبود یابند.

در صورتی که تعداد جوش های سر سفید و سر سیاه به طور تصاعدی افزایش یافت حتما به پزشک مراجعه کنید. در مواردی که در سطح پوست خود شاهد گرهک و کیست ها هستید، به پزشک مراجعه کنید چرا که ترکاندن و حذف خودسرانه این گونه جوش ها باعث به وجود آمدن جای جوش و زخم با ظاهری آزار دهنده روی پوست شما می شود.

توصیه جراحان تاپ کلینیک

اولین و بهترین کاری که شما برای درمان جوش‌های پوست صورت و بدن خود باید انجام دهید، مراجعه به پزشک پوست و مو است. پزشک می‌تواند با توجه به معاینات و بررسی آزمایش‌های مختلف، علل به وجود آمدن جوش در پوستتان را ریشه یابی کرده و با استفاده از داروهای مختلف شروع به درمان کند.

چه زمانی برای درمان آکنه باید به پزشک مراجعه کنیم؟

سخن آخر

آکنه نوعی بیماری مزمن و التهابی پوستی است که باعث ایجاد لکه و جوش‌هایی بخصوص در صورت، شانه‌ها، پشت، گردن، سینه و بالای بازوها می‌شود. هرکدام از جوش ها درمان های متفاوتی را می‌طلبند.

در صورت داشتن هرگونه سوال در مورد آکنه ها میتوانید با مشاوران متخصص ما در زمینه  زیبایی در مرکز مشاوره تاپ کلینیک تماس گرفته و سوالات و ابهامات خود را در این مورد حل کنید و از خدمات مشاوره رایگان ما نیز بهرمند شوید.

09394216199

 

سوالات متداول

از علل ایجاد آکنه بر روی پوست انسان به چند مورد اشاره نمایید؟

افزایش کارکرد هورمون ها در دوران نوجوانی – تغییرات هورمونی در زمان بارداری – شروع و یا اتمام مصرف قرص های ضد بارداری – وراثت – آرایش بسیار زیاد و چرب

چه زمانی برای درمان آکنه بهتر است تا به پزشک پوست و مو مراجعه کنیم؟

در صورتی که تعداد جوش های سر سفید و سر سیاه به طور تصاعدی افزایش یافت حتما به پزشک مراجعه کنید. در مواردی که در سطح پوست خود شاهد گرهک و کیست ها هستید، به پزشک مراجعه کنید چرا که ترکاندن و حذف خودسرانه این گونه جوش ها باعث به وجود آمدن جای جوش و زخم با ظاهری آزار دهنده روی پوست شما می شود.

دسته‌بندی نشده



دکتر فرشاد مختاری نژادمشاهده نوشته ها

دکتر فرشاد مختاری نژاد

تخصص جراحی عمومی - دکترای حرفه‌ای پزشکی | محتوای فوق زیرنظر دکتر فرشاد مختاری نژاد متخصص جراحی عمومی و دکترای حرفه ای پزشکی با شماره نظام پزشکی: 109793 نگاشته شده است. درباره ما - فیس بوک - اینستاگرام.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره با دکتر: ۰۹۳۹۴۲۱۶۱۹۹